Polecamy
Strona główna » Alergeny »
Pyłek brzozy

pyłek brzozy
Betula verrucosa, ang: Common silver birch, European white birch, weeping birch

Alergeny pyłku brzozy są w Polsce, po alergenach pyłku traw, najczęstszą przyczyną objawów okresowego alergicznego nieżytu nosa i atopowej astmy pyłkowej. Pylenie brzozy przypada w Polsce na drugą połowę kwietnia i pierwsze dni maja. Pyłek brzozy osiąga bardzo wysokie stężenia w atmosferze (często 2000 – 4000 z/m3).

Z ziaren pyłku brzozy wyizolowano dotychczas następujące alergeny:

  • Bet v 1
  • Bet v 2 (profilina)
  • Bet v 3
  • Bet v 4
  • Bet v 5
  • Bet v 6 (isoflavone reductase)
  • Bet v 7(cyclophilin) i liczne isoformy, np. Bet v 1n i Bet v 1 d

Alergen Bet v 1 jest głównym alergenem pyłku brzozy. Bet v 2 jest to profilina. Alergen Bet v 2 jest panalergenem obecnym w większości ekstraktów owoców i warzyw. Chorzy z alergią na Bet v 2 są potencjalnie zagrożeni wieloważną alergią na alergeny pyłku brzozy i wielu innych jadalnych owoców i warzyw. Uczuleniu na alergeny pyłku brzozy zwykle towarzyszy uczulenie na alergeny pyłku leszczyny i olszy.